23.10.2018

Cà delle Alzaie

The three Cà delle Alzaie residences integrate the vegetation component into the architectural structure of the north and south exposures that, in different manners, host trees and large bushes. In line with the research and design of the studio of Stefano Boeri on Urban Forest, contribute to the environmental regeneration of this part of the city.

The three blocks are, on one hand, completely surrounded by a private garden, while on the other hand, they establish a direct relationship with the river park through a public cycle- and foot-path connected to Viale IV Novembre, one of the main streets of Treviso, which leads directly to the heart of the historic center.

The buildings, each seven floors high, although placed beside each other, present slightly different orientation because they are rotated in order to have the optimum disposition of the building windows, able to best guarantee privacy and optimize the exposure towards the south and the benefits which that brings in terms of energy comfort.

Each floor hosts two or three apartments, each with two or three bedrooms. All of the daytime areas face south, towards the river, while the night areas face north. The shrubbery and trees present on the building façades establish a visual relationship with the riparian forest on the opposite side of the Sile.

The southern façade is defined by a series of continuous terraces of three meters deep and separated by vertical elements that hold the plantings. Each apartment enjoys a terrace access and can benefit from the shade of the crown of at least one tree.

The full length of the north façade, however, presents a series of linear overhanging vases for small and medium bushes, regularly interspersed with vertical containers, analogous to those on the southern façade, for medium and large bushes.

“Overall, the created front is discontinuous but allows each individual building to fully benefit from the relationship with the landscape; even the garages and parking spaces are situated on an underground level covered with backfill that preserves the continuity of the green space that joins it to the public green space of the riverside”, says Marco Giorgio, Project Director of Stefano Boeri Architetti.

También te puede interesar
Abode

The approach to the project agreed with builders Mauro and Gianmarco Cazzaro immediately enlarges the view to the entire riverside area that, conceived as a linear park, connects directly to the historic center of the city.

The entire intervention created for Cazzaro Costruzioni sets out the reclamation of an area of approximately 10,700 m2 once destined for production and currently in a state of decay; the entire area has recently been requalified, particularly through the “Quattro Novembre” Reclamation Plan, which takes its name from the road that passes through the area.

The project’s main objective is to maximize the surface area dedicated to green, whether public or private. The green area of the block of flats is divided into private gardens of the ground floor residences and shared gardens that follow the gentle slope of the embankment to the bank of the Sile River.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar