15.12.2017

The Tate Modern Project

Tate Modern has changed London since 2000. The impact it has had on urban design and the development of the South Bank and Southwark, has been as substantial as its influence on the city’s artistic, cultural and social life.

The new development will add another decisive dimension to the architecture and environment of this quarter and beyond. With a new entrance to the South, and a direct North-South passage, taking people from the Thames through the existing building and the Turbine Hall out to a new city plaza to the South on Sumner Street and from there on to Southwark, the new development will connect Southwark with the Thames and provide much improved open, public space.

Tate Modern is the world’s most visited museum of modern and contemporary art. In its next stage of development the vision is to establish a new model for museums of modern and contemporary art, by fully integrating the display, learning and social functions of the museum, strengthening links between the museum, its locality and the city.

In close collaboration with the Tate, we carved a path through the jungle of unusually numerous parameters that must be taken into account. The resulting paths and connecting lines, gradually acquired shape, condensing into a pyramidal form generated from the combined geometries of the site context and existing building. The clover-shaped dramatic subterranean oil tanks are at the heart of these plans and they are a point of departure for the new building. When we converted the power station we dug out the Turbine Hall in order to turn the vast physical dimensions of the existing structure into a tangible reality. Here, the oil tanks form the foundation of the building as the new volume develops and rises out of the structure below. They are not merely the physical foundation of the new building, but also the starting point for intellectual and curatorial approaches which have changed to meet the needs of a contemporary museum at the beginning of the 21st century. These approaches require a range of gallery spaces, both larger and smaller, along with ‘As Found’ spaces of less conventional shape, and better facilities for the gallery’s popular learning programmes.

As well as doubling the gallery space, The Tate Modern Project will create a diverse collection of public spaces dedicated to relaxation and reflection, making and doing, group learning and private study. These spaces are spread over the building and linked by a generous public circulation system rising through the building. The vertical orientation of these spaces is clear in the same way that a horizontal orientation is evident in the first phase of the Tate Modern.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar