2.3.2016

The architect Enzo Eusebi designs the first hypogean prosciutto factory in Italy

The firm Nothing Studio signs the Opificio Salpi, a cutting-edge project characterized by high quality standards and a strong sensitivity towards nature, both values are at the foundation of Enzo Eusebi’s design philosophy.

In the industrial area of Preci, near Perugia, the architect Enzo Eusebi signs a project of more than 7000 square meters which fits intelligently in the panorama of the Umbrian countryside, at the base of a hill that hides a third of the building. The spaces dedicated to the production cycle of a notable prosciutto Factory, Salpi,  are within an in a C shaped underground structure, covered with a green roof that respects the natural contour of the slope. In the courtyard at the center of the C, opened to the valley, a tank of rainwater is positioned. The main side of the Opificio is characterized formally and architecturally by the presence of the directional building, with the wise use of environmentally friendly materials with high energy efficiency.

The concept reinterprets in a contemporary way the “block” type layout, where the ground floor dedicated to the production harmoniously blends into the smaller area of the directional building, through the intelligent use of materials. In the case of the production building, the above ground parts “multiply” the space surrounding the factory through the use of mirror finishes, taking advantage of the illusory dimension of such material multiplier of reality. The same surface will ensure the right amount of natural light to the work areas.

The project proposes as its major point of focus, besides the well-being of its users, the sustainability strongly visible in the assets in terms of energy and water efficiency, material selection, site management of the project, innovation and environmental quality. The adoption of sustainable practices in building design allows you to achieve environmental benefits, economic and social positive effects on all users of the Opificio, including owners and workers.

The thread that underlies the whole project is the desire to design a building that uses construction techniques associated with the energy savings and sustainable architecture from which the formal choices are made. In this regard it was decided to adopt the philosophy and LEED construction standards, carrying out a project with environmental sustainability criteria can minimize or eliminate negative environmental impacts through a conscious choice of practical design, construction and operational improvements compared those commonly in use.

Particular care was used in choosing the green roof of the building, more than 7000 square meters of natural waterproofing, designed to allow energy and economic benefits on several fronts: enhanced thermal insulation  in summer and winter, peak reduction of water runoff, reduction noise pollution, mitigating the microclimate, attachment of fine particles and saving costs of clean cover. In addition, the mantle that will replicate the hill profile, will be planted with a regular grid citrus that will benefit from the residual heat from the production area.

A specific management and storage system of rainwater then guarantees the reduction of wastewater and the demand for drinking water. As for reducing the environmental impact and cost associated with the use of energy from fossil fuels, the new building has 50 photovoltaic modules and 10 solar collectors for on-site production of renewable energy.

The combination of design choices and architectural standards, blend modern with traditional, focusing on a real sustainability are the foundation elements to achieve the LEED certification, today considered the most advanced in the international field.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar