7.1.2019

Skolkovo Institute of Science and Technology

Skolkovo is the Russian government initiative for a new urban community at the 3rd ring of Moscow, 17 km west from the Kremlin. Built ex nihilo, the aim of Skolkovo is to create a globally reputed centre for innovative 21st century technology, embracing research and production, with administrative headquarters for both established and emerging companies, schools, institutes, and a new university.

The Skoltech University, as a newly founded institution, rises together with the rest of Skolkovo, and aims to be a distinguished educational and research cen-tre for Moscow, Russia and the whole world.

The original master plan for Skolkovo aims to create urban quality through a vibrant mix of civic activities – living, studying, working, journeying, shopping, relaxing. Unlike the Soviet-era closed satellite towns, Skolkovo forms a distinct epicentre within the radial grid of Moscow, integrated with its infrastructure, included in its cultural life, and visually connected with the State University tower.

The urban scheme develops around the idea of five individual Districts, like urban islands, inserted in the pictur-esque landscape. Each of the five Districts has a singular shape, a specific program mix and is designed by a different architect, giving it a specific character and atmosphere.

Herzog & de Meuron designed the conceptual master plan of District 3 with the University as its centrepiece. Comprised of three circular shapes and phases – the East Ring, the Agora and the West Ring – the emerging Skoltech University is envisioned as a nucleus, a distinctive core of the District, and a founding stone of Skolkovo.

Program and typology 

The University East Ring has a simple form and organization of interlocked circular rings and rectangular blocks, which directly reflect its programmatic content and diversity.

An outer ring of 280 metres diameter and two smaller inner rings host all the shared academic facilities and public spaces. The curved shapes connect all zones in a single loop. The outer ring accommodates the faculty offices, administration and meeting spaces, while the inner rings house the teaching and learning spaces, with the main auditorium at the central crossing point.

A rational grid of rectangular and repetitive blocks is laid out in a checkerboard pattern to house laboratories and workshops related to the academic research activities. To optimize daylight the blocks are oriented east-west. The lab blocks are based on a 7 by 7 metre planning and structural grid, and have uniform widths of 21 or 28 metres, with varying lengths. These repetitive orthogonal shapes offer the efficiency and simplicity of rational modular layouts, combined with the flexibility and adaptability generally required for laboratory and workshop spaces. Additional research facilities, loading, logistics, and technical areas are located in the continuous basement floor beneath the entire building. The laboratories and workshops complete the University’s academic area, forming a platform for interconnected departments and shared facilities.

The overlay and interaction between the blocks and rings create an interesting architectural quality. The three rings circumscribe and penetrate the blocks and connect the compound together into a distinctive sculptural form, which shapes the Boulevard at the outside and creates a network of connected courtyards inside. Despite its monolithic appearance, the building is porous at street level and all its courtyards are open and accessible to the public. The largest of the courtyards – the Central Yard – is visible from all the rings and most of the blocks, and is a main destination for formal ceremonies and everyday relaxation. The courtyards have diverse sizes and are connected via similarly varied passages, which either pass under the rings or carve through the corners of the blocks, offering a multitude of paths through the University, and accommodating all public entrances into the building. The uniform planting of the courtyards and around the East Ring, will become an essential element of the experience of Skoltech as it matures, and will integrate the University landscape with the natural forests around Moscow.

Materiality

The University rings and blocks are clad with fins that control the daylight and unify the facades, giving them overall texture and depth. Finish materials distinguish the rings and blocks on the inside and outside. The rings have natural oak floor and wall systems in the interior, and Siberian larch fins on the exterior, while the blocks have industrial vinyl floor and aluminum wall systems in the labs, and white aluminum fins on the exterior. The building envelope is unified by a continuous concrete bench at the base and by connected sloping roofs at the top which, along with the overall façade, bring together all the elements into one integrated whole and set the Univer-sity apart from the other buildings in the master plan. The scheme nonetheless remains fully integrated with its surroundings.

Skoltech is integrated, permeable and monumental at the same time, by virtue of its low-rise architecture, numerous openings, and views on the interior, the series of publically accessible courtyards, and traditional materials, Herzog & de Meuron 2017.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar