14.8.2014

Mint Street Peabody Housing Bethnal Green

Mint Street is a new-build development designed by Pitman Tozer Architects for Peabody, providing 67 new homes for rent, shared ownership and private sale.

It is one of the first schemes in London to deliver affordable rented housing under the Affordable Rent Model, a Government initiative introduced in 2012. Replacing a single-storey of light industrial units and a car park, the new £11m development is located on a busy urban site alongside a railway viaduct in Bethnal Green, East London. The development creates a new London street, Mint Street, a paved pedestrian route between the overground and underground stations at Bethnal Green.

The 7-storey brick building curves in line with the adjacent railway viaduct. Providing well laid out accommodation, the building includes a mix of one, two and three bedroom homes on all levels. It updates the typology of the traditional mansion block, using housing to make city streets for the 21st century. Spacious and light-filled apartments are orientated southeast with living rooms overlooking the railway. In between living rooms and the rail line, glazed winter gardens offer private amenity space and create a ‘buffer zone’ to provide acoustic and visual separation from the noise of passing trains. Bedrooms are located on the quieter north-western side of the development, overlooking a communal courtyard.

The building is characterised by the playful use of different brick types including green glazed bricks employed on the ground and first floors at Mint Street to create a distinctive base and contrast with Staffordshire Blue Engineering brick above. The 4-storeys above are cantilevered beyond the line of the base, emphasising the horizontal quality of the street elevation whilst the brick detailing accentuates its curve. The upper level is recessed, creating terraces to the top floor apartments, which offer expansive views of the city skyline. A private landscaped courtyard with play space is situated to the rear of the building, providing communal outdoor space to all residents.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar