21.11.2016

Energyville Genk

The city of Genk is realizing a science park called “Thorpark” on the site of the former Waterschei coalmine mainly for research around the utilization of sustainable energy.

Co-financers of this urban operation are the LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij), the KULeuven and the province of Limburg. This very ambitious project will give new life to the old mining area and, with support from the Flemish government and the European Regional Development Fund (ERDF), various individual projects will be realized in direct cooperation with each of the investors and the city.

The old mine itself consists of a series of powerful industrial buildings, including an imposing shaft tower. Together, these buildings form a strong iconography and make the city a succinct and “inviting address.” To underscore this effect, the city of Genk had already laid out the streets and parks to create an optimistic impression of future activities.

The HUB architecture office of Antwerp defined the urban framework by dividing the entire mining heap into square lots measuring 72.5 x 72.5 meters, so that the research buildings could be realized in clusters. Besides requiring the architects to deal with the historical context in their designs, the major ambition was a difficult one: turning an industrial zone into an attractive campus space. The lots, which could hold one or more buildings, are surrounded by public parkland. As is typical for business parks, each lot offers a great deal of space for informal structures and utilizations, such as, for example, places to experiment with various technologies. Nevertheless, at the same time, each lot should also formally circumscribe the public green spaces, creating structure and spatial quality for the entire complex that goes beyond that of typical business parks.

In 2010 Atelier Kempe Thill in collaboration with OSAR architects Antwerp won the invited competition for the second new building on this new campus. The building called “Energyville,” has at its main purpose to offer spaces for research on sustainable energy. The building has been delivered in spring 2016.

Researchers as clients
The actual purpose of the Energyville research complex is to develop innovative energy technologies, amongst others the so-called “smart grids”: intelligent energy networks that are supposed to make it possible to capture and store energy. There are a number of these special research centers being founded parallel to each other at various sites in Europe; one of the goals is to lay the foundation for a completely new energy network in Europe.

Furthermore, spaces for various other types of research, development, and testing of sustainable technologies have been created—for long-life batteries, electric and hybrid cars, diverse heating systems, and so forth. For this reason, the Katholieke Universiteit Leuven and its research departments, along with renowned Flemish institutes such as imec and VITO, are participating in the project. The demands on energy efficiency and sustainability were very high and finally the project will be certified with a BREEAM outstanding label and the ambition to be energy – neutral. The project is a prototypical project on sustainability and energy performance.

Besides the complicated situation, with Atelier Kempe Thill having to work with a client comprised of several organizations, the main challenge for the design team was to work with clients that actually at first sight do not need anything more than an informal industrial hall with a large outdoor area suitable for conducting all kinds of tests, where they can putter about to their heart’s content and nobody from the city authorities will bother them with urban-planning regulations. In terms of urban planning, the campus is an attempt to work according to a necessary organizational principle, so that all of the neighbors will be able to function together, despite the density and compactness of the site.

The clients, to whom actual sustainability is the most important theme, assumed first of all—surprisingly enough— that the offices and experimentation halls would be completely separate buildings. The main question for the entire concept was then how to convince the clients to unify in one building instead of building several separated ones.

The main question for the interior was: what would be a spatial concept that on one hand creates a strong architectural backbone and on the other hand facilitates at the same time the best way the activities of the researchers?

Industrial palace
The convincing argument to make one main building that unifies the majority of all activities was the synergy effects of such an approach. Theoretical work and practical experiments would be very close one to the other and could create fruitful interaction which contributes to a better productivity. But also to achieve an environmentally friendly building unification into one compact structure is much better than separation in several volumes. Last but not least only one very compact building was able to offer a relevant ratio between price and quality to make the best out of the in this case very tight budget.

Atelier Kempe Thill managed, in an intense process, to convince everyone to unite all interests and requirements into a single, integrated architectural concept, to combine several sheds into one “industrial palace”.

Here, the design begins with a compact, centrally organized type of building of 72,5m long and 50 m deep with a large space in the middle that substantially defines the identity of the building. This core of the building is the matrix – space, a nine meter high experimentation hall for smart grids with a generous roof light that creates nearly a daylight situation as it was an outside courtyard.

This space is surrounded by a ring of all the other functions of the building in a 19 m deep zone. Directly behind the entrance visitors are welcomed at the entrance desk. Behind the desk a nearly 10m large and 3m high window gives view to the activities in the matrix space.

Linked to the main entrance on the west side there are the public and teaching facilities: lecture halls and seminar spaces. On the north side there are mono – oriented offices, conceived as open spaces of more than 14 m deep. On the south side there is a big workshop as a double high space, opening with large folding doors towards the working court. On the east side of the building a double height test laboratory for all kinds of heating systems is located with chimneys directly out of the façade. The structural concept allows that all the double high spaces could be divided into single heights to create even more floor surface. In the basement there is a parking garage for approximately 100 cars.

A building of big halls
The building that appears on the outside very simple and abstract unfolds in its inside an unexpected variety of spaces and a great transparency and views in contradiction to its extreme depth of 50m. Despite the pragmatic character of the entire operation great care is taken on the quality of spaces.

The spatial concept takes as point of departure the definition of the matrix space as central space giving a backbone and a clear hierarchy to the entire building. Furthermore all is set up that a maximum of generosity in each sense can be created: large column free spans of 7,2m x 14m, as much as possible generous views towards the fascinating landscape outside and inside between the spaces. Therefore the inner organization is set up in a way that views are offered by generous, largely frameless glass panes through the entire depth of 50 meters. By that, communication of the users is facilitated and the building can also on the inside be perceived as an entirety. The gross height of all floors is fixed with 4 m as a standard that assures a generous net height and allows in the future all kinds of activities.

The majority of all spaces are as in ancient palaces bigger entities, halls, auditoria or landscape offices of various kinds. Some of them are one storey high; others have a double height. Each space is set up as good as possible concerning its proportions to be harmonious in itself. At the same time the link between them is tried to be well composed too in their proportions, materials and colors.

The entire interior is set up as architecture of walls without columns except for a few such as in the corners. The façade follows the same logic as a loadbearing concrete wall with big holes in it instead of a curtain wall solution. With this set – up the façade has towards the interior a particular relationship: each window frames the landscape around it. Elements of the landscape such as the artificial mine heaps or the old mine buildings are shown as paintings on a wall, framed by the big windows. The loadbearing façade made it also possible to create a column free entrance carved out of the built mass over the width of 3 axes.

The materialization of the interior is chosen as open and bright as possible to give the building a light atmosphere, but also to get the best possible BREEAM certification, which includes light qualities as one of the major issues.

Monumental Grid Facade
For the outside the question was what would be the most relevant expression, on one hand of the programmatic nature of the building, on the other hand in relation to the setting of the building in the context of the science park and towards the prairie – like landscape wherein it is embedded.

The final choice was to set up the building in a 7,2 m façade grid. The neutral grid offers the flexibility the clients needed, also for potential future partitions. The grid assures at the same time with its large dimensions a carefully balanced degree of monumentality. This monumentality assures that over the length of 72,5m the amount of windows still is countable at first sight what makes the building understandable and ascertainable.

The façade reflects at the same time on the dry and harsh character of the artificial mine landscape that is nearly without scale with its scarcely planted mine heaps with prairie grass and wild growing birch trees. A single building in here is per definition isolated, appears nearly lonely and has difficulties to be anchored. The stoic rhythm of the new façade without any variation except for the entrance plays also with exactly this circumstance.

On one hand the façade has a tectonic character, on the other hand the consequent grid even on the ground floor makes the building look like nearly floating in the grass field. The size of the windows of more then 6m long establishes a coherent relationship with the size of the interior spaces and the wished neutral character of the spaces needed by the program.

The façade is detailed in a flush way to give the orthodox window rhythm a certain tension and lightness due to the emphasis of the glass panes of the windows. To make the windows look bigger then they really are to achieve a convincing relationship between windows and closed parts of the façade, all windows have embrasures such as in ancient buildings. These embrasures are made out of extruded and bronze anodized aluminum as the actual window frames as well.

The zones between the embrasures are finished with extended metal sheets, also made of bronze anodized aluminum. This gives these closed parts a light and nearly ephemeral character. This effect together with the embrasures makes the windows appear as if they were the visually solid part of the façade and stabilize the entire building.

The finish of the closed parts as a huge grill all over the façade make it also possible to integrate all kinds of ventilation grills that are hardly control until the end of the building process. The same material is also used to cover the speed gates and other entrance doors outside and in the courtyard.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar