22.8.2016

The White Habitat Farmhouse

A beautiful mix of contemporary straight lines with the oblique classical touch gives it a post-renaissance design ambiance to the surroundings.

The Conceptual Design Development
RENESA ARCHITECTURE DESIGN STUDIO’s The White Habitat’s basic design philosophy was initiated from the client’s ideology of massing the built volume around the greens to get constant views of the nature and the pool at any given place and time. A figure of about 15,000-20,000 sq feet appx was taken for the built mass on the 3 acres farm-spread. The client’s ideology of open pure clean straight line spaces was to keep the Habitat simple and slick. RENESA STUDIO ‘s design philosophy started with the pool being the main reference point of the public movement and design pattern of the space. Many permutations and combinations of design options were sketched with the play of greens, pool, walkways and clubhouse.

The built mass design philosophy of the client was to keep the farmhouse low-rise (Ground +1 max) so that there was a close connect between the enclosed pool space and greens with the family members living inside. The three basic underlying principles for The White Habitat (External Building) as per the architect to client discussions were:

– VIEWS- GREENS AND POOL
– NATURAL LIGHT
– CONSTANT FRESH AIR

After the planning of the various built volumes, RENESA ARCHITECTS divided the two floors according to the public and private interaction. The ground floor was kept very public with huge lavish dining, living and kitchen looking into the blue and greens with two huge guest bedrooms whereas the first floor was kept very private with the main family occupying the first floor plate with three massive bedrooms and a huge family lounge with a small pantry.

También te puede interesar
House B - “Addition, not Demolition”

Once the floor plates and the adjoining areas were decided and planned , RENESA ARCHITECTURE STUDIO moved onto the outer skeleton of the massing i.e. the elevation |facade treatment. As desired by the client’s vision to create the essence of colonial architecture mixture with modern day designs, RENESA STUDIO initiated the use of massive long colonial oblique columns with the client’s idea of having sloping roofs to add a mature look and feel to the WHITE HABITAT.

The use of jallis for the facade treatment along with solid white walls along the classical wrought iron balcony detail adds a very Indian-esque feature and nature to building.The jalli details have been used in both the ways as slabs for the walkways and aesthetic treatment to conceal the vertical services of the building. RENESA ARCHITECTURE STUDIO has carefully placed with the voids in the building with the greens growing and merging into those voids and value add to the spatial view inside.

Other than the main activity zone of the farmhouse, RENESA designed pause areas for recreational activities too. A clubhouse was commissioned just outside the main complex for the spa and sauna. A pool table with badminton court space was also designed for the evening leisure sports.

The servant’s complex was designed away from the main complex and concealed with greens(creepers growing) from all the side for the aesthetics of the WHITE HABITAT. The rest of the available green space was designed on the lines of a small golf course for the client’s love for the sport with the jogging track running along that course linking and merging into the main built complex.

También te puede interesar
SAHI W&D

An Abstract
RENESA STUDIO feels that when architecture creates a physical, then the mirror prestige occurs. The idea is to make the added different design elements disappear, reflecting the existing material and forms and create a picturesque effect of the built-mass on the landscape-hardscape relationship module. At the same time, emphasis was given to motion and contemplation. The built-mass is expressed through its form and its material in contrast to the dynamic consistency of nature and its continuous state of flux.

For The White Habitat, RENESA took inspiration from other architectural images but also from the field of photography and art. Among the others, we referred to the 18th century European photography which we appreciate not only for its elegantly outdated vintage aesthetics, but also for its disenchanted interpretation of landscape as a complex artifact.

The White Habitat investigates the boundaries and constraints, where instead of drawing plans, we try to design spaces through photographs and picturing an imaginary event that draws most of their sense out of the people inhabiting it.

The mix and play of architectural elements breaks the stereotype vision of the architect not being an artist these days. Hence the small interventions of different philosophies of design are subtle and restrict the movement of the place as per the architect’s vision. The physical and mental connections to built-mass become the focal point and the experience of the individual is guided by these parameters.

Nowadays, where the materials need to be perfectly balanced with one another, RENESA chose to assume a monotony in the color tone to this project where white color tone would interact with the rest of the green and flower tones.

También te puede interesar
Winter architecture project by Sergey Makhno Architects – Father’s House

The Farmhouse is spread over 3 acres with the built-unbuilt relationship being established by the beautiful landscaping throughout. Precisely the reason why the white color of this project aims to solve and conceptualize the disappearance of architecture through its material consistency.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar