4.6.2014

SNØHETTA’s design for the National September 11 Memorial Museum Pavilion opens to the public

In 2004, SNØHETTA was commissioned to design the only building on the memorial plaza. In the years since, the program has changed several times, however it has remained a cultural facility dedicated to visitor comfort and orientation.

The design for the building embodies a careful reaction to the horizontal character of the memorial plaza’s design, while also providing the area with a lively organic form that allows the visitor to imagine the site and city in a broader sense. According to Snøhetta’s Founding Partner, Craig Dykers, “Our desire is to allow visitors to find a place that is a naturally occurring threshold between the everyday life of the city and the uniquely spiritual quality of the Memorial. It is important that people physically engage with the building and feel that it helps lead them on to other areas of the site and other thoughts about their experiences there.” Snøhetta’s design approach has always been characterized by an exploration of context. The WTC Memorial site carries with it both the power of its history and a new hope for the future. It is a place that conveys the memories and dreams of people around the world who are affected by its presence without forgetting its intimate connection to the people of New York.

Certain characteristics of the Museum Pavilion will seem reminiscent of the original towers, while at other times these notions are only alluded to. The alternating reflective treatment of the façade will mirror the changing seasons, revealing the Pavilion’s differing qualities throughout the year. Inclined, reflective and transparent surfaces encourage people to walk up close, touch and gaze into the building. Once inside, visitors look out through the Pavilion’s atrium to see others peer in, and begin a physical and mental transition in the journey from above to below ground. Within the atrium, stand two structural columns rescued from the original towers. Although removed from their former location and function, they mark the site with their own profound and aesthetic gesture. The Pavilion’s light and airy materials allow daylight into the Museum below grade, commemorating the Pavilion’s tenuous relationship with the ground, equal parts weightless and hopeful.

También te puede interesar
Lucknow Memorial Gate

Complementing the power and simplicity of the pools and the trees, Snøhetta has designed a visually-accessible, unimposing, building which is fully integrated into the Memorial site. With its low, horizontal form and its uplifting geometry the Pavilion acts as a bridge between two worlds – between the Memorial and the Museum, the above and below ground, the light and dark, between collective and individual experiences. It also bridges over separate structures: the Path station, Museum and subway station below. Between vertical and horizontal extremes, it is a stepping stone between skyscrapers and the plaza.

The Pavilion’s jewel-like, striped façade was developed in collaboration with the Client to allow the building to have a strong resonance for the visitor as well as providing visual and architectural connection to the surrounding urban environment. The flat plane of the Memorial Plaza is pierced by the glass Atrium of the Pavilion, which allows visitors to enter the below-grade Museum and bring with them sunlight from above.

The name of the Memorial Plaza is “Reflecting Absence.” As visitors cross the Plaza and approach the perimeter of the pools their gaze drops to watch the water cascading into the main pools, then flowing further over the second rim into the inner void. It is a physical reflection of the monumental absence created by the tragic events of September 11. By contrast, Snøhetta’s Pavilion reflects presence: the present moment, the day, the time, the weather, the trees, the surrounding buildings, and especially all the visitors present at the Memorial. While they look down into the Memorial fountains to contemplate and pay respect to the past, they look straight ahead and up at the Pavilion to reflect on the present and the future, bravely and with hope.

También te puede interesar
SET Architects signs the new Bologna Shoah Memorial

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar