3.5.2016

New mosque in Abu Dhabi

AL_A have conceived the Mosque not as a building but as a pathway, a journey that takes people from the tumult of everyday life to serene order. The design evokes that pathway and becomes the transition from the temporal to the transcendent – a narrative sequence expressed through architecture that links the spiritual to the everyday.

Visitors’ first impression is of an informal park landscape of trees and columns. Traversing the park, the trees and columns align, a grid emerges and an axis becomes apparent as people are guided towards the Mosque. Once inside the axis shifts towards Mecca. The columns have a directionality that reconciles the move from the urban grain of the park to the serene grid oriented towards the qibla.

The prayer hall creates an intangible presence of something that goes beyond its physical form with an atmosphere sculpted by light and peacefulness. The Islamic architectural tradition of arches is played out in the rhythm of the structure, which has a slenderness and finesse achieved only through modern techniques and materials.

The surface of the columns is inspired by the rich tradition of Islamic geometrical patterns. The pattern of perforation on the columns is designed using a bespoke computer script to vary and control the amount of light entering through the roof structure. The play of light and shadow animates the space and activates the senses. In this way, an aspect of Islamic tradition is revealed through twenty-first century technology.

The park is imagined as a pastoral escape from the immediate context of the vertiginous steel and glass of the World Trade Center. This subtle transition between inside and outside, between architecture and garden, between worship and daily life reflects on the spiritual and emotive nature of the project.

The roof is designed as a landscape to be viewed from the surrounding high rise buildings. The minaret signifies the Mosque’s presence in the wider landscape of the city. Ethereal, delicately perforated and self-supporting, it is dislocated from the roof yet formed of the same proportions as the columns that constitute the rest of the Mosque.

También te puede interesar
Project of an External Ramp of Church of San Francesco D'assisi

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar