4.10.2016

Nadir Afonso Art Museum in Chaves

The Nadir Afonso Foundation, built in the city of Chaves, in a terrain located on the right bank of the Tâmega river, had its detailed planning elaborated within the ambit of the Polis programme.

The area destined to the building is located at the place of Longras, in the civil parish of Santa Maria Maior, and was established in the plan as a rectangle parallel to the riverbed, inside the future marginal park, between the new footpath/bike lane parallel to the 5 de Outubro avenue (northwest), the Dr. Mário Soares avenue (northeast), the new street layout parallel to the Longras street (southwest) and the river (southeast).

The main floor of the foundation building is placed over a concrete platform, 351,50 height, supported by walls perpendicular to the river, in order to prevent an eventual flood. The risk of an eventual flood should not be excluded. The height difference between the northwest street layout and the natural terrain is balanced by means of a ramp with a slight slop.

The main access to the foundation platform is made by means of a slight ramp with a slop of 6%, from the sidewalk, at height 349,13 (non-floodable height). Furthermore, two elevators and two staircases have been projected, from the ground, southwest (public access) and northeast (service access, loading and unloading). In a more central positioning, by the access to the exhibition spaces, there is a third staircase designed as an emergency exit.

The internal programmed spaces are conceived longitudinally in three sectors:
a) Atrium, reception, public elevator (13p.), library, auditorium with a seating capacity for 100 people, cloakroom, restrooms, bookstore and cafeteria, at the southwest top of the building.

b) Exhibition spaces, in the central zone, subdivided into 3 longitudinal wings and including both a permanent exhibition room and an archive (northwest wing), temporary exhibition rooms (central and southeast wings).

También te puede interesar
A Room for Archaeologists and Kids

The exhibition room in the central wing (8,70×36,5m), which can be asymmetrically subdivided into two(8,70×12,50+8,70×23,85m), has a continuous clerestory allowing both natural and electrical light; the exhibition room in the southeast wing will be illuminated by means of a continuous horizontal opening over the river or by coving. The temporary exhibition room will not have general natural light but only an opening over the yard that limits it.

c) The northeast top of the building includes a control and security center, a hoist (3,45×2,5m), a service staircase, a reception and access to the archives (northwest); restrooms, a staff room and administration areas (southeast); a plastic arts room and Nadir Afonso studio (with zenithal light and river view).

In the upper floor, which can be accessed through the control and security center, there is a set of technical spaces (interior and exterior balcony), from which is made easier the access to the skylights and to a second technical space located over the auditorium.

The building is built with apparent structural white concrete walls; the roof is covered almost completely with pebbles, and the top of the skylights and the machine room is covered with zinc plate. The essential interior finishes will consist in wood floors, plasterboard on the walls and ceilings and white marble on the water zones. The interior window frames will be made of wood and stainless steel; the exterior ones will be made of wood and aluminum.

The exterior floors are composed of granite on the stairs and the access floor; and white marble on the balconies. Concerning the landscape project, the proposal includes the cleaning and consolidation of the ruins of the Longras alley, similarly to what was recently done on the banks of the Tâmega river, and the preservation of some existing fruit trees. As a means of helping the outdoor activities promoted by the foundation, there is a plan to cover almost completely the ground with a meadow, except with regard to the natural soil that corresponds to the projection of the building, in which an  carpet of ivy should be installed. The arboreal and shrubby vegetation which was proposed will be mostly composed of autochthonous species, preferably from propagules collected locally or regionally. Its use is intended to create massive aggregates of vegetation capable of generating non-pruned hedges for protection, necessary to the organization and reading of the space.

También te puede interesar
Museum Boijmans van Beuningen

The accessibility and exclusive area plan designed for disabled people, as well as the indication of parking spots, is presented in drawing on page 5.

By the main access to the Foundation, in the Northwest street layout, 2 parking spots will be made available for disabled people, who can access the building using the ramp with a slop of 6%. Besides, it’s being projected a parking lot with 4 more spots located Southwest. This route could be developed, alongside the shorter path, at the level of the natural soil. The access to the building will be made through an elevator.

The programme of the Foundation is developed in a single floor. The still steps, located on the access to the building, are never higher than 2cm. There should be 2 places exclusive for disabled people on the auditorium, leveled with the access to the space. The sanitary facilities for general use have spaces reserved for disabled people.

The building is in accordance with the Detailed Planning of the Banks of the Tâmega and respects the urbanistic parameters in force according to the M.D.P. of the Town Hall of Chaves, whose general values are:

Lot area: 16.658m2
Implantation area: 2.768m2
Construction area: 2.768m2
Construction volume: 20.538m3
Height: 11,6m
Number of floors above ground level: 1
Number of floors below ground level: 1

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar