18.11.2015

KAAN Architecten gives openness to Maaskant’s Provinciehuis

The renovation project brings back the balance of Hugh Maaskant's 1971 original design and adapts it to the contemporary working concept.

The Provinciehuis of North-Brabant is located South-East of the city of ‘s-Hertogenbosch, capital of the province of North Brabant (The Netherlands), and is surrounded by the water landscape of the Zuiderplas and the motor landscape of E25.

The building, originally designed in the Seventies by Dutch architect Hugh Maaskant, was initially unpopular because too expensive and too big. Now after forty years, the Provinciehuis has become a symbol of active public service and its eighteen storey tower a striking landmark of the Brabantse landscape. The building shows a perfect balance between the horizontality of the public and representative plinth and the elevation of the office tower. Both volumes are raised one floor above the ground level to house the parking area, symbol itself of the modern industrial nature of the concrete architecture.

The strong character of Maaskant’s architecture speaks through generous spaces highlighted by grand gestures and small details promoting interaction between politicians, administrators, civil servants and citizens. This interaction was gradually lost overtime. The challenge of the renovation project was in the correct reading of the original spatial quality of the plan, in freeing the plinth from the security barriers and in updating the building to the contemporary needs.

KAAN Architecten works in accordance with Maaskant’s interpretation, yet with a personal approach. The central hall is now permanently accessible; the Statenzaal and the Bois Le Duc Hall are also accessible when in session. The main entrance area opens up to all three levels of the horizontal plinth and houses a curved staircase to the parking floor, a coffee bar and the imposing stairway to the first floor assembly hall. Offices are located in the longitudinal walls behind the original glass bricks and lights.

También te puede interesar
MoMA Renovation and Expansion

In the office tower the rooms are replaced by a flexible working space and are clustered in three floors each. Every cluster is provided with open and closed working space: 8 workplaces for 10 employees to highlight the dynamics of the new work environment. Vertical circulation is streamlined, lifts stop every three floors and two flights of stairs serve each independent cluster.

On November 3rd 2015 Vincent Panhuysen, KAAN Architecten’s partner, received a medal of merit from the Commissioner of the King, Wim van de Donk, for the special and careful guidance in the renovation of the Provinciehuis of North-Brabant.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar