8.5.2014

Block rehabilitation in Historic Centre of Lagos, in Portugal

The existing buildings, were very degraded, without possibility of adaptation. The presented solution was developed as 3 separate volumes, corresponding to different dimensions of implementation, in order to follow the topography of the streets and control building height. The building enjoys a privileged position taking advantage of composing almost an entire quarter, assuming great importance in the urban landscape.

The building is located in the historical center of Lagos, Rua do Jardim, Rua General Alberto da Silveira, Rua Dr. Júlio Dantas and Travessa da Coroa. It adjoins the four streets, with fronts built in all the above mentioned streets, forming a quarter. The existing buildings, were very degraded, without possibility of adaptation.

The complete demolition of existing buildings was authorized by Governmental Departments and the building was totally reconstructed. This Multi-Family Housing Building consists of 2 houses with 2 bedrooms and 11 houses with 3 bedrooms, for a total of 13 houses, spread over 3 floors, still contemplating a basement parking, gym, indoor and outdoor pool.

A single core accesses makes the distribution in outer gallery, promoting the area for residential use. The facade and interior layout promote the relation of the rooms (living area) with the streets. Circulations, private and service areas (bedrooms and kitchens) are oriented towards the interior of the building. Entrance to the building is made via a courtyard promoting a private outdoor use. The landscape views led to the creation of a leisure platform on the roof with pool and chairs for contemplation of the Lagos Bay and the urban structure inserted in the historical city-walls. The basement has an interior- pool, showers, Turkish bath, sauna and gym.

The presented solution was developed as 3 separate volumes, corresponding to different dimensions of implementation, in order to follow the topography of the streets and control building height. This volumetric utmost importance in the structuring of different identities, having chosen to take this sectioning and reinforce it with wedges and distinct window metrics. There are also variations in the window’s protections, which contributes to the individualization.

También te puede interesar
Campo Lindo

The building enjoys a privileged position taking advantage of composing almost an entire quarter, assuming great importance in the urban landscape.

Vitor Vilhena Architecture

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar