Campmas

taa
« Campmas », the construction of 66 collective housing, 15 individual villas, offices and shops in Toulouse (Occitanie region, France).
406

The Saouzelong estate is a complex from the 1960s, located in the heart of the residential neighborhood of the same name. The estate has significant urban potential, situated between the metro and the Canal du Midi. Here, we have an example of the underutilization of the Canal du Midi's banks. Yet, it is an exceptional green framework and a remarkable heritage site. The canal is currently undergoing restoration at a territorial level. The presence of a metro station, providing access to the Capitole in less than 15 minutes, makes it a strategic site.

The Campmas block is the first phase of an urban renewal operation full of opportunities for the city and its residents. The project aims to provide more comfort to tenants while increasing the density of high-potential land. The goal is to reintegrate the neighborhood into the surrounding city by addressing social and functional issues through urban diversity and quality of life.

One of the identity elements of the Saouzelong estate is the variety of housing types (from ground-floor houses to ten-story housing buildings). The first phase must reflect and even reinterpret these different types of housing. It will be environmentally virtuous. We propose a variety of housing types and living arrangements while preserving the unity and coherence of the architectural treatment. The urban form will operate on two different scales; stately on the Bedouce Avenue side and more domestic on the Jeanne Marvig Street side. In the developed urban strategy, Bedouce Avenue will no longer be an important road service but will take on a more urban character: a wide promenade connecting the metro exit to the Canal du Midi. It will polarize and qualify public uses into a series of sequences: the metro and market square; the planted square; the esplanade for facilities and/or shops; the leisure deck on the canal banks. This public character will complement the more introverted block cores addressing the housing.

The development guidelines were the foundation of the project for its integration into the neighborhood. At the scale of the block, the design approach considers visual corridors, transversal visual connections within the
block, and the relationship between buildings. This urban and landscape scale promotes social ties with the neighborhood. This approach extends down to the housing level. The goal is also to create sustainable and easy-to-maintain spaces by providing simple solutions and prioritizing trees within the block. The planting of trees thus contributes to creating a cool block and limits the visual intrusions between residences.

Saouzelong is an upscale and quiet residential neighborhood located between the Canal du Midi and Avenue du Lauragais. It is served by the metro line B, at the Saouzelong stop. The site includes row houses facing Jeanne Marvig Street, a low-rise collective building, and a city stadium on Albert Bedouce Avenue. The project plans to demolish these buildings from the 1960s. Indeed, the apartments are obsolete: small spaces, lacking thermal and acoustic comfort, and without elevators. Since the 1960s, many standards and regulations have changed, particularly those related to thermal performance and accessibility for people with reduced mobility (PRM). Demolishing to rebuild has become imperative, especially since these buildings do not represent significant architectural heritage from that era.

The project comprises two distinct entities. The first is located along Albert Bedouce Avenue. It consists of collective housing in 4 and 6-story buildings, mixing T2, T3, and T4 typologies. These units are distributed across four buildings and are built on a ground-floor base that includes access halls and commercial spaces. These commercial spaces are in line with the general urban plan and animate the esplanade where they are located.

The second entity includes row houses along Jeanne Marvig Street. The domestic scale of the street is preserved with building heights ranging from 1 to 2 stories. This typology promotes the compactness of interior circulation and maximizes dual or triple orientations in the residences. The design guidelines were the foundation of the project for its integration into the neighborhood. At the block scale, the design approach considers visual corridors, visual connections with the larger landscape, and the relationship between buildings. All residences feature dual or even triple exposure.

On Jeanne Marvig Street, 15 row houses are set back from the street. This arrangement creates two private outdoor spaces at the front and rear of each house. At the front, the houses have a pedestrian entrance, a parking space, a bicycle area, and a planted garden. At the rear, there is a private terrace and tiered planted strips to accommodate the slope of the terrain. The houses are organized around a patio, providing natural light to the heart of the house and creating a protected outdoor space designed as an extension of the living room to the outside. The varied building heights bring diversity while maintaining coherence with the neighborhood's scale.

The rear of the block is designed as a green lung of the project. It separates the two building typologies and runs along the back of the collective building. It consists of two stabilized sand pedestrian paths: one serves the collective building and acts as a base for the structure, while the other, offset, crosses the plot. The latter is an alley bordered by a row of multi-stemmed trees on the south side, creating a long perspective framed by vegetation. This pathway creates a transition between the two distinct atmospheres of the park.
Against the collective building is a lawn lightly shaded by trees with compound leaves. Trees, shrubs, and perennials behind the tree line form a dense vegetative cover that creates a cool and lush undergrowth ambiance. This park facilitates the transition with the neighboring facilities and protects the views from the first-level residences.
The heart of the block is designed as a meeting space. The exposed aggregate concrete pathway is punctuated by small terraces nestled within the vegetation, furnished to allow users to sit and enjoy the park. Bicycle shelters are placed along the secondary paths, connecting the two main alleys. The park is conceived as a place accommodating all the project's uses.

Información de la obra

Otras obras del autor

Comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.