29.7.2010

Piazza Municipio, in Povegliano

El pequeño pueblo italiano de Povegliano, cerca de Treviso, no tenía una plaza antes de la construcción de la Piazza Municipio. En 2006 se anunció un concurso de proyectos para sus espacios públicos - la construcción de una plaza con un circuito ciclo-peatonal y nuevos jardines. La columna vertebral del proyecto es el flujo del sistema relacional. La operación contempló tanto el patrón de baja intensidad como la nueva carretera de conexión. Las áreas verdes permiten el acceso desde la nueva plaza pública hacia la zona residencial privada, al norte. La conformación de diferentes espacios le otorga continuidad y le da un sello especial al territorio que, en gran parte, continúa siendo de carácter agrícola.

Previous state
The little Italian village of Povegliano, near Treviso, hadn’t a own square in his territory before the construction of Piazza Municipio. In 2006 the major announced a competition to choose the best project for their public places because the citizens need own space to imagine themselves like a community.

Aim of the intervention
The intervention is around the Town hall and it relates to the construction of square with cycle-pedestrian circuit and new street. In addition there are new gardens.

Description of the intervention
The design methodology on which the project is based makes the system flow relational its backbone.  The operation involved both the pattern of low intensity (cycle-pedestrian circuit) the identification of a new road-connecting carriage. The green areas allow access from the new square’s “public area”  to the private residential area (north). The different space conformations create both continuity and give a special mark to the area, which is still part of heavily agriculture-influenced territory.  The architectural-scale elements, working by repetition- difference with the general system, have been interpreted as analog “figures” relying both of the site’s specific memory references and archetypes of public urban space.

The floor plan of the square area to the north becomes «active» thanks to the ever-changing LED lighting RGB signal, which by randomly inserting slabs of stone (Piasentina and Prun) generates a continuous light surface.  The eastern boundary of public space is delegated to a metamorphosis system that is transformed from concrete reinforced shaved curtain into hedges, ending up in the fountain of green marble Issorie. The entrance walkway houses the Public Bulletin Board and is covered by a system of horizontal photovoltaic panels which are highly efficient (grid connected). This gives public area an independent energy source. The flooring of the entrance is in Ipè wood, suitable for outdoors, and within the flooring there are white LED spotlights. We have paid special attention to the balance between light sources and radiation, while avoiding any problem of light pollution through a system of control developed with iGuzzini. The lighting project is composed of 5 integrated systems:
1.  Street lighting with metal halide source;
2.  Direct illumination from the Town hall with metal halide source;
3.  Lighting of the relational garden appliances recessed, fluorescent source with anti-glare filter;
4. RGB LED system programming unit installed in the council hall of the Municipality carpets with bright iridescent light, the entrance walkway with appliances and white LED source.
5.  Lighting of the pool of the fountain with white LED source.
The green elements connote the urban identity of the space, determining the physical boundaries and perspectives of the project.  We identify 3 sub-systems:
• Delimitation of the square to the north and defining themselves through a wide margin and deep green structure consisting of vegetable plantings of maples, oaks and chestnuts, it stands as boolean operation of overlap-integration with the linear park with which it is interconnected by pathways south-north.
• Relational garden. The garden maze is shaped beds of different sizes, the small garden theme is offered to distance and multi-sensory perception (there are flowers and herbs), there is the water fountain vertical.
• Garden of stone. The current «garden» overlooking the town hall is transformed, while maintaining the most important green elements, the floor plan which incorporates within itself the historic fence wall, is partly bound to lawn with beds of rhododendrons and Judas trees, new planting, and in part with granulated white marble from Carrara.

También te puede interesar
Plaza Mansilla Mayor | Ganador Categoría Ciudad y Paisaje Premios FAD 2020

Evaluation
The design clearly takes its cue from the urbanized surroundings on three sides of the square. The fourth side borders a piece of farmland, so that the square becomes a “mediator” between old and new, urban and rural, nature and high tech. With large stone surfaces, water features and vegetation, the new square offers a bit of everything, making it a perfect spot to while away some time, relax and socialize. Only at sunset does the square show its other face; conventionality is swept aside to make room for a playfulness. At night, the paving of the square becomes an ever-changing “carpet” of light, courtesy of randomly distributed elongated LED light boxes. The programming is geared to day/night and produces a range of different flashing light patterns. In addition, the RGB LEDs can assume all the colours of the rainbow.
Finally, the square becomes a point of reference within the urban context and the community.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas