Autor: Studio Fuksas

Studio Fuksas, led by Massimiliano and Doriana Fuksas, is an international architectural practice with offices in Rome, Paris, Shenzhen.

Of Lithuanian descent, Massimiliano Fuksas was born in Rome in 1944. He graduated in Architecture from the University of Rome “La Sapienza” in 1969. Since the eighties he has been one of the main protagonists of the contemporary architectural scene. He has been Visiting Professor at a number of universities such as: Columbia University in New York, the École Spéciale d’Architecture in Paris, the Akademie der Bildenden Künste in Wien, the Staatliche Akademie der Bildenden Künste in Stuttgart. From 1998 to 2000 he directed the “VII Mostra Internazionale di Architettura di Venezia”: “Less Aesthetics, More Ethics”. From 2000 to 2015 he was author of the architecture column – founded by Bruno Zevi – in the Italian news magazine “L’Espresso” and from 2014 to 2015 he was, with his wife, the author of the Design column in the Italian newspaper “La Repubblica”.

Doriana Mandrelli Fuksas was born in Rome where she graduated in History of Modern and Contemporary Architecture at the University of Rome “La Sapienza” in 1979. She has also earned a degree in Architecture from ESA, École Spéciale d’Architecture, Paris. She has done didactic activities at the Institute of History of Art at the Faculty of Letters and Arts and at Industrial Design Department ITACA at “La Sapienza” University in Rome. She has curated four “Special Projects” at the “VII Mostra Internazionale di Architettura di Venezia”, Less Aesthetics, More Ethics in 2000. She has worked with Massimiliano Fuksas in 1985 and has been director in charge of “Fuksas Design” since 1997. From 2014 to 2015 she was, with Massimiliano Fuksas, the author of the Design column in the Italian newspaper “La Repubblica”.

Notas
8.3.2012

Peres Peace House, Jaffa, Tel Aviv

He pensado en una serie de capas, en un edificio que a través de estratos que alternan materiales representa 'tiempo y paciencia'. El hormigón compuesto se alterna y se superpone con distintos tipos de arena y agregados. Un sótano de piedra levanta el edificio, un espacio de encuentro desde donde arrancan dos largas escaleras hasta un lugar de "descanso", cuyo tamaño y altura, lleno de luz cenital, nos ayuda a olvidar los problemas del mundo y nos colma de una actitud positiva, necesaria para el encuentro con otros seres humanos. El exterior del edificio tiene capas que alternan vidrio translúcido y hormigón. Durante el día, la transparencia del vidrio filtra la luz hacia el interior, y por la noche se la envía al exterior, enlazando esta imagen mágica con el mensaje espiritual y concreto que sirve de inspiración al sitio.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas